fbpx

HyvinvointisyöminenTM laittaa veren rasva-arvot kondikseen

HyvinvointisyöminenTM laittaa veren rasva-arvot kondikseen

HyvinvointisyöminenTM parantaa veren rasva-arvoja

HyvinvointisyöminenTM on kehitetty ravitsemuksen ammattilaisten antamien suosituksiin perustuen. Valmennus parantaa terveyttä monella eri tavalla ja yksi näistä osa-alueista on veren rasva-arvot. Veren poikkeavat rasva-arvot ehkäisevät valtimotautien kehittymistä. Näitä tauteja voi kehittyä sydämen, aivojen, alaraajojen ja aortan (suuri sydämestä alkava valtimo) valtimoihin. Valtimotaudin aiheuttamat verenkiertoelinten sairaudet ovat yleisin kuolinsyy Suomessa. Ruokavalio on keskeisimpiä veren kolesteroliin vaikuttavista tekijöistä. Vaikutusteho on yksilöllinen, mutta aina tehokas ja kannattava. Myös veren triglyseridien korkea arvo altistaa valtimotaudille ja on merkki metabolisesta oireyhtymästä. 

Minitutkimus 

Olen itse tämän tutkimuksen koekaniini, koska halusin tietää, miten terveellisemmät ruokavalinnat näkyvät veren rasva-arvoissa.  Veren rasva-arvot mitattiin kesäkuun puolessa välissä 2021 ja seuraavan kerran vuoden 2022 maaliskuussa. Kirjallisuuden mukaan ruokavalion muutokset alkavat näkyä jo muutamien viikkojen jälkeen. 

Muutokset ruokavalioon

Tein suurehkoja muutoksia ruokavalintoihini. Vähensin punaisen lihan syöntiä suosituksen mukaiseksi (korkeintaan 500 grammaan viikossa) ja lisäsin tilalle kalaa ja kanaa. Lisäsin kasvikunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa entisestään niin, että jokaisella aterialla olisi puolet kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Useimpina päivinä söin lautasellisen kaurapuuroa. Maitotuotteista käytin yleensä vähärasvaisinta saatavilla olevaa vaihtoehtoa. 

Kokonaiskolesteroli 3.9 -> 3,0 (suositus alle 5,0)

Tutkimusten mukaan ruokavalinnoilla voidaan pienentää veren kokonaiskolesterolia jopa 30 prosenttia.  Ja hyvä tulos tämä minunkin on, ei ihan kolmeakymmentä prosenttia, mutta lähellä. Kolesterolin määrään vaikuttaa etenkin ravinto, mutta myös perinnöllisillä ominaisuuksilla on merkitystä. 

Huono kolesteroli LDL 2,7 -> 1,7 (suositus alle 3,0)

Tässäkin arvossa oli reilu pudotus. Vaikka arvoni oli jo valmiiksi alle suosituksen olin hyvin mielissäni tästä.  Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa erityisesti sydäntautiriskiä suurentavan LDL-kolesterolin pitoisuutta. Pehmeä rasva taas pienentää sitä. Myös ruoan kuitu alentaa LDL-kolesterolia poistamalla kolesterolia elimistöstä suoliston kautta. Erityisesti geeliytyvä liukoinen kuitu on tehokasta LDL-kolesterolin alentamisessa ja sitä löytyy muun muassa kaurasta, ohrasta ja palkokasveista.

Hyvä kolesteroli HDL 0,96 -> 0,95 (suositus yli 1,2)

Tämä arvo ei juurikaan muuttunut eikä hyvään kolesteroliin voikaan ravinnon laadulla suoraan vaikuttaa. Kysyin lääkäriltä, miksi arvo voi olla matala. Siinä yhteydessä selvisi että parisen vuotta sitten arvo oli ollut 1,27 eli suosituksen mukainen. Lääkäri vastasi että naisilla vaihdevuosi-iässä hyvä kolesteroli usein laskee. Lisäksi ylipaino laskee hyvää kolesterolia, mutta ylipainoahan minulla oli jo silloin kun tuo 1,27 on mitattu. Itse asiassa kahden viimeisimmän mittauksen välissä painoni oli laskenut terveellisten ruokavalintojen myötä. Joten ylipaino tuskin on viimeisimmän mittauksen alhaisen arvon takana. Vähäinen liikunta pienentää HDL-määrää ja vastaavasti liikunnan harrastaminen suurentaa arvoa. Työn puolesta liikun paljon, joten liikunnan puutekaan ei pitäisi olla matalan arvon syy. 

Triglyseridit 2,08 -> 1,58 (suositus alle 2,0)

Tämän arvon parantuminen ilahdutti myös paljon, koska se tippui reilusti alle suositusarvon. Veren triglyseridien arvoon voidaan vaikuttaa ruokailutottumuksilla paljon tehokkaammin kuin kolesteroliarvoon. Myös laihduttaminen pienentää arvoa, jo muutaman kilon pudotus näkyy veriarvoissa. Nopeiden hiilihydraattien (valkoinen pasta, valkoiset jauhot, sokeri ym.) käytön vähentäminen laskee triglyseridiarvoja. Pehmeiden kasvisrasvojen käytön lisääminen ja kovan eläinrasvan käytön vähentäminen vaikuttaa myös tähän arvoon. Kasvirasvojeni käyttö ei juurikaan muuttunut mittausten välillä, mutta punaisen lihan käyttö väheni. Kalaa söin aiempaa useammin, joten arvelen tämänkin vaikuttaneen tähän arvoon. Runsaasti alkoholia nauttivilla alkoholin käytön vähentäminen korjaa veren triglyseridiarvoja. Käytän alkoholia harvoin, joten tämä kohta ei vaikuttanut minulla.

Olen tyytyväinen!

Tämän pienen tutkimuksen perusteella voi todeta, että terveelliset ruokavalinnat kannattavat, vaikka kiloja ei merkittävästi katoaisikaan. Kiloja minulta katosi mittausten välissä vain vähän, noin kuusi kiloa. Mutta veriarvojen kohentumisesta olen mielissäni. Tällainen tulos motivoi jatkamaan terveellisen syömisen tiellä. 

Tee nämä muutokset, niin tuloksia tulee:

  • Vähemmän punaista lihaa, tilalle kalaa ja kanaa 
  • Jokaisella aterialla runsaasti kasviksia, hedelmiä tai marjoja 
  • Käytä mahdollisimman vähärasvaista lihaa ja maitovalmisteita 
  • Vältä nopeita hiilihydraatteja  (valkoinen pasta, valkoiset jauhot, sokeri) 
  • Suosi pehmeitä rasvoja kovien rasvojen sijaan 

Haluatko tutustua HyvinvointisyöminenTM-valmennukseen täysin ilmaiseksi? Tervetuloa mukaan HyvinvointisyöminenTM-tutustumisjaksolle!

Tutustumisjaksolla pääset tutustumaan kaikkiin pääaiheisiin, joita maksullinen HyvinvointisyöminenTM-valmennus pitää sisällään. ​​Tutustumisjaksolla otetaan myös ensimmäinen askel kohti Hyvinvointisyömistä.

Lähde mukaan ilmaiselle tutustumisjaksolle nyt – täytä tiedot alla olevaan lomakkeeseen!

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *