fbpx

Ateriarytmin ABC: Näin vältät ylensyönnin

Miksi ateriarytmi on niin tärkeä?

Kuvittele hetki, että kehosi on auto. Et odottaisi sen kulkevan pitkälle, jos tankkaat satunnaisesti tai vääränlaista polttoainetta, eikö niin? Sama pätee kehoosi ja ruokaan. Säännöllinen ateriarytmi varmistaa, että saat tasaisesti energiaa läpi koko päivän, ja verensokerisi pysyy tasaisena. Tämä taas vaikuttaa suoraan jaksamiseesi, mielialaasi ja kykyysi keskittyä. Jos nälkä vaivaa sinua usein tai jaksaminen on kortilla päivisin, on aika tarkastella ateriarytmiäsi.

Lihominen voi pelottaa

Useimmilla laihdutuskulttuurissa ikänsä eläneillä on suuri pelko siitä että he syövät liikaa. Koska siitä liikaa syömisestähän seuraa vain lihavuutta. Tästä seuraa ruuan määrän tai syöntikertojen rajoittamista, mikä itsessään saattaa saada syömisen riistäytymään käsistä illemmalla. Silloin syödäänkin sitten moninkertaisesti se määrä kaloreita, mitä rajoittamisella alunperin säästettiin. Ja monesti vielä enemmänkin, mikä johtaa pitkällä aikavälillä painon nousuun, ei laihtumiseen. Rajoittamalla syömistä alkupäivästä ammut itseäsi jalkaan, mikäli toivot laihtuvasi. Liian pitkät ruokailuvälit saavat sinut myös syömään yli tarpeen silloin kun ruokaa on tarjolla, mikä sekin johtaa painon nousuun pitkällä aikavälillä.

Kuinka usein pitäisi syödä?

On normaalia tarvita ruokaa 5-6 kertaa päivässä. Kyllä, luit oikein. Nälkä ja sen tyydyttäminen eivät ole luonteenheikkoutta tai itsekurin puutetta – ne ovat täysin normaaleja ja hyväksyttäviä asioita kehon koosta riippumatta. Useimmat meistä tarvitsevat enemmän kuin aamiaisen, lounaan ja päivällisen pysyäkseen kunnolla toimintakykyisinä.

Mieli voi harata vastaan

Vaatii paljon työtä hyväksyä se tosiasia, että keho tarvitsee enemmän ruokaa kuin olisit valmis sille antamaan. Vaikka riittävän ravinnon antaminen tuntuisi kuinka vaikealta tahansa, kehosi tarvitsee riittävästi ravintoa. Keho ja mieli tarvitsee ruokaa 3-4 tunnin välein toimiakseen hyvin. Sinun pitää syödä itsesi sopivan kylläiseksi, jotta pärjäät hyvin seuraavaan ruokailukertaan. Jos väli menee pidemmäksi kuin 3-4 tuntia, on välipala paikallaan. Välipalan avulla pärjäät 1-2 tuntia.

Miten rakennan toimivan ateriarytmin?

Tärkeintä on löytää rytmi, joka pitää suuren nälän loitolla ja antaa kehollesi sen tarvitseman polttoaineen oikeaan aikaan. Jos syöt aamiaisen klo 8, seuraava ruokailuhetkesi on noin klo 11. Ei lounasta vielä? Ei hätää, nappaa välipala. Välipalan avulla jaksat tunnin tai parin ajan, mutta syö lounas viimeistään klo 13. Jos lounaan ja päivällisen väliin jää enemmän kuin 3-4 tuntia, on välipala myös iltapäivällä paikallaan. Iltapalan aika on 3-4 tuntia päivällisen jälkeen.

Etukäteen suunnittelu on kaiken A ja O

Suunnittele etukäteen, miten saat suositellun ateriarytmin toteutumaan arjessasi. Säännölliset ateriat ja välipalat pitävät ”koneen käynnissä” ja mielen virkeänä. Välipalojen suunnittelussa muista monipuolisuus: yritä mahduttaa mukaan proteiini, hiilihydraatti, hyvä rasva ja kasvikunnan tuote. Esimerkiksi rahka pähkinäisellä myslillä ja marjoilla/hedelmillä on loistava välipala. Sopii myös aamun käynnistäjäksi. Kokeile vaikka jo huomenna.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *