fbpx

Motivaatio ja elintapojen muutos

Motivaatio ja elintapojen muutos

Elintapojen muutos ei aluksi onnistunut

Painoni alkoi nousemaan, kun aloitin vakavaan sairauteen käytetyn lääkkeen syömisen reilu 10 vuotta sitten. Terveydenhuollossa asiaan kiinnitettiin huomiota ja  painoani  ryhdyttiin seuraamaan. Rivien välissä kehotettiin tekemään asialle jotain. Olin tietenkin tietoinen ylipainon aikaansaamista haitallisista terveysvaikutuksista. Kukapa ei olisi? Kaikesta tiedosta huolimatta en pystynyt muuttamaan elintapojani terveellisempään suuntaan. En kuitenkaan ymmärtänyt, miksi en kyennyt tekemään muutosta parempaan suuntaan, vaikka omasta mielestäni halusin itsekin muutosta.

Motivaatiota muutokseen ei voi saada ulkopuolelta

Tutustuin personal trainer-opinnoissani käyttäytymistieteen perusteisiin ja motivaatioon. Ja tajusin, mikä oli ollut ongelman ydin. Ja se on tämä: Motivaatiota ei voi toinen ihminen antaa tai määrätä valmiina, vaikka sitä usein toivotaan. Terveydenhuollon ammattilaiset olivat kehottaneet minua laihduttamaan. Mutta koska elintapojen muutoksen ”motivaatio” tuli ulkopuolelta, se ei toiminut. Painon putoaminen itsessään ei ollut minulle tärkeää. Siksi epäonnistuin kerta toisensa jälkeen terveellisen syömisen aloittamisessa. Muutos pelkän tahdonvoiman avulla on hyvin vaikeaa ja tahdonvoima on käytetty loppuun ennemmin tai myöhemmin. Toisin sanoen toisen kehotuksesta tehty muutos ei useimmiten toteudu tai jos toteutuu niin vain lyhyen aikaa.

Motivaatio muutokseen löytyy sisältäsi

Yksikään personal trainer ei voi antaa sinulle motivaatiota aloittaa elintapojen muutos. Ei vaikka olisi kuinka kova tsemppaamaan. Ammattilaiset kyllä tietävät, miten motivaatiota pidetään yllä kun olet sen ensin itse löytänyt. Motivaation täytyy löytyä itsesi sisältä. Omasta elämästäsi ja omista arvoistasi. Moni kyllä toivoo, että ammattilaiset antaisivat motivaation valmiina. Tämä on ymmärrettävää ja hyvin inhimillistä. Mutta: sinun täytyy itse löytää sisältäsi syy tehdä muutos. Mieti, mikä syy on sinulle niin tärkeä, että olet valmis menemään epämukavuusalueellesi? Ja valmis sietämään matkan varrella myös epämukavilta tuntuvia tunteita saavuttaaksesi tavoitteesi?

Miten matkani jatkui?

Aloin miettimään, mitkä syyt aloittaa terveellinen syöminen tuntuisivat omakohtaisilta ja juuri minulle tärkeiltä. Pitkän pohdinnan jälkeen löysin vastauksen. Minulle tärkeitä asioita olivat iltaisin esiintyvä väsymys  ja terveyteni iäkkäämpänä. Väsymys voi johtua useasta eri syystä ja näin oli myös minun kohdallani. Mutta puutteellinen ruokavalioni ei ainakaan auttanut asiaa. Minua harmitti etenkin se, että iltaisin en jaksanut harrastaa mitään. Jaksoin juuri ja juuri tehdä työni. Illalla makasin vain sohvalla ja herkkuja meni. Tähän halusin muutoksen!  Toinen syy oli se, että olin huolissani terveydestäni vanhempana. Minulla oli diagnosoitu kakkostyypin diabetes ja olin saanut siihen lääkityksen. Tästä olin huolissani, koska isäni sokeutui vanhoilla päivillään diabeteksen takia. En missään nimessä halunnut itselleni samaa. Väsymykseen voi vaikuttaa muun muassa välttämällä nopeita hiilihydraatteja, kuten sokeria. Diabetekseen voi vaikuttaa laihtumalla ja paino lähteekin laskusuuntaan, kun alkaa syömään ravitsemussuositusten mukaisesti.

Johan lähti muutos sujumaan!

Nämä kaksi syytä olivat motivaationi lähteenä ja voin kertoa, että tämän jälkeen lähti Lyyti kirjoittamaan! Sain aloitettua terveellisen syömisen ja sillä tiellä olen edelleen. Painokin laskee hiljalleen. Ryhdyin kohentamaan ruokavaliotani itseäni varten ja itselleni tärkeistä syistä. Matkan varrella tarvitaan tietenkin muitakin tukikeinoja, mutta alkumotivaation löytyminen oli minulle kuin puuttuvan avaimen löytyminen. Ilman sitä hommasta ei tullut yhtikäs mitään. Nyt kehotankin sinua pohtimaan seuraavaa: mikä saisi sinut motivoitumaan muuttamaan syömistäsi pysyvästi terveellisemmäksi?  Millaista elämää sinä haluaisit elää? Huomenna, ensi kuussa tai ensi vuonna?

Kaikki tavoitteet eivät ole omiamme

Muista kuitenkin, että media suoltaa meille monenlaisia terveyteen ja varsinkin ulkonäköön liittyviä tavoitteita. On siksi ymmärrettävää, että monet ottavat nämä omiksi tavoitteikseen. Näistä tavoitteista voikin motivoitua, ainakin lyhyeksi aikaa. Oma kokemukseni kuitenkin on, että mikään ei todellisuudessa muuttunut pääni sisällä ennen kuin löysin itselleni tärkeät arvot ja sitä kautta motivaation tehdä muutos. Itselle täytyy olla kristallinkirkasta, mitä haluaa ja miksi haluaa. Muuten pysyvän muutoksen saavuttaminen on vaikeaa.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *