fbpx

Uusi tutkimus: Painonpudotusyritykset lihottavat

Uusi tutkimus: Painonpudotusyritykset lihottavat

Painonpudotusyritykset lihottavat

Tutkija Faranak Halalin väitöstutkimuksen (Itä-Suomen Yliopisto) yksi keskeisistä tuloksista oli se, että painonpudotusyritysten lukumäärä ja painoindeksi olivat yhteydessä toisiinsa. Mitä useammin painoa on yrittänyt pudottaa, sitä suurempi on painoindeksi. Paino kyllä putoaa painonpudotuksen aikana, mutta yrityksen jälkeen palaa entistä suurempiin lukemiin. Kannattaako siis painoa ryhtyä pudottamaan lainkaan? Tämän tutkimuksen tulosten perusteella painonpudotukseen liittyvät riskit tulee tiedostaa. Tutkija toteaa, että tulee harkita, onko painon pudottaminen välttämätöntä terveyden kannalta. Jos on, keinoja on mietittävä huolellisesti ja muutokseen on saatava tukea. Muutos on toteutettava siten, että toistuvilta painonpudotusyrityksiltä vältytään. Tutkija toteaa lihavuuden olevan krooninen sairaus, jota tulisi hoitaa terveydenhuollossa. Tämä ei vielä toteudu monenkaan kohdalla.

Huomio arjen valintoihin, ei painon pudottamiseen

Tutkija sanoo myös, että ylipainon hoidossa ei tulisi keskittyä painon pudottamiseen, vaan arkirutiineihin. Terveellisiin ruokavalintoihin panostaminen on hedelmällisempää kuin painon pudottamiseen keskittyminen. Terveellisten ruokavalintojen seurauksena paino voi hyvinkin lähteä laskusuuntaan. Ja vaikka ei lähtisikään, terveys paranee terveellisten ruokavalintojen seurauksena siitä huolimatta. Esimerkiksi terveellisemmän syömisen muutos veren kolesteroliarvoihin voidaan havaita jo muutaman viikon kuluttua. Paras muutos syömisessä on sellainen, jota pystyy ylläpitämään koko loppuelämän ajan. Muutos, jota pystyy ylläpitämään myös silloin, kun kohtaa elämässään vaikeuksia.

Hallitsematon syöminen

Tutkimuksessa havaittiin myös, että painoaan useimmin pudottaneilla oli enemmän taipumusta hallitsemattomaan syömiseen kuin heillä, joilla ei ollut aiempia painonpudotusyrityksiä. Hallitsemattomassa syömisessä henkilö menettää toistuvasti hallinnan tunteen suhteessa ruokaan ja syömiseen. Tämä hallitsemattomuus ilmenee eri tavoin:  ahmintana, jatkuvana naposteluna, jojoiluna liikasyömisen ja laihduttamisen välillä sekä tunnesyömisenä. Hallitsemattoman syömisen taustalla on usein pahaa oloa, jota yritetään paeta ja hoitaa syömällä. Jos sinulla on hallitsematonta syömistä, apua on saatavilla. Toimiva ry järjestää ryhmämuotoista toimintaa hallitsemattomaan syömiseen. Hankkeen nettisivut löydät täältä.

Elämäntapamuutoksen ei tarvitse olla taistelua

Tutkittaessa tarkemmin painonpudotusta yrittäneitä havaittiin että merkittävä osa koki painonhallinnan taisteluksi. Nämä ”taistelijat” kokivat yhdeksi ongelmakseen itsekurin puutteen. Jos yrittää elintapojen muutosta pelkällä itsekurilla, todennäköisesti epäonnistuu. Opiskelujeni perusteella elämäntapojen muutoksen keskiössä on motivaatio. Motivaation löytäminen ja ylläpitäminen ovat avaimet onnistumiseen pitkällä aikavälillä, ei itsekurin määrä. Kun käytetään syömisen muuttamista tukevia menetelmiä, ei muutosta tarvitse yrittää runnoa läpi itsekurin voimin. En väitä, etteikö itsekuria tarvittaisi ollenkaan. Tietenkin tarvitaan. Mutta toimivien menetelmien käyttö terveellisen syömisen omaksumisessa on keskeinen onnistumista tukeva tekijä. Pelkällä itsekurilla ei jaksa kukaan.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *