fbpx

Hyvää jouluherkuista nauttimista!

Hyvää jouluherkuista nauttimista!

Tällaista postausta et ehkä odottanut…

Oletit varmaankin, että ravitsemusohjausta antavana ammattilaisena varoittelisin joulun herkuista? Että niitä pitää kaikin voimin rajoittaa ja pysyä kaidalla tiellä? No, sellaista ei varoittelua ei tule. Sen sijaan tässä tulee toisenlainen hyvän ruokajoulun toivotus!

Sinulla on oikeus nauttia juhlaruuista oli kehosi koko mikä tahansa

Terveelliseen syömiseen kuuluu joustavuus. Se tarkoittaa, että jokaisen suupalan ei tarvitse olla terveellinen. Tämä antaa tilaa elämälle ja juhlatilanteista, kuten joulusta, nauttimiselle. Kaikenkokoiset ihmiset saavat nauttia ruuasta. Jouluna ja muulloinkin. On toki ihmisiä, joiden mielestä isompikehoisen pitäisi joulunakin nakertaa vain porkkanaa ja jättää ruoasta nauttiminen muille. Mutta lupa juhlaruoasta nauttimiseen kuuluu kaikille. Ihan kaikille. Kehon koosta riippumatta. Tätä kutsutaan ruokarauhaksi.

Ei ole kiellettyjä ruokia – joulunakaan

Laihdutuskuurit ovat opettaneet meille, että jotkut ruoat ovat kiellettyjä ja jotkut taas sallittuja. Tämä on kuitenkin vain uskomus, ei tosiasia. Itse asiassa joidenkin ruokien leimaaminen kielletyiksi ja niiden kontrollointi lisää hallitsemattoman syömisen riskiä. Herkutkin kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Eivät tietenkään pelkästään nautittuina, vaan arjen piristäjinä ja juhlahetkinä. Nauti siis juhlapöydän herkuista, koska kaikki ruoka on sallittua ruokaa ja jouluateria on vain yksi ateria muiden joukossa.

On tärkeämpää, mitä syöt uudenvuoden ja joulun välissä

On paljon tärkeämpää keskittyä muuttamaan sitä syömistä, joka toistuu päivittäin. Sillä on kaikista suurin vaikutus terveyteesi. Kerran vuodessa muutamana päivänä juhlaruoista nauttiminen ei vaikuta kokonaisuuteen mitenkään. Sen sijaan syyllisyyden ja häpeän kantaminen joulusyömisistä ei taatusti paranna kenenkään joulunviettoa. Siispä: ei ole suurta väliä sillä, mitä syöt jouluaaton ja uudenvuodenpäivän välissä. Mutta sillä on merkitystä, mitä syöt uudenvuodenpäivän ja jouluaaton välissä.

Älä paastoa tai pihistele ruokamäärissä jouluherkkujen takia

Älä ryhdy pihistelemään syömisistäsi ennen joulua tai joulunpyhinä aikaisemmin päivällä jotta voisit syödä jouluruokia paremmalla omallatunnolla. Miksi? Koska kehon nälässä pitäminen kostautuu helposti ylensyömisen muodossa. Joko jo aterialla tai päästessäsi kotiin. Nälkiintynyt keho himoaa ruokaa, kun se ruokaa näkee ja annoskoot karkaavat helposti käsistä. Joskus homma menee jopa ahmimisen puolelle. Eli syö joulun pyhinäkin kaikilla aterioilla normaalisti jolloin annoskoot pysyvät kaikilla aterioilla kohtuullisina. Ei paastoa, ei ruokamäärissä pihistelyä.

Ja lopuksi: Jos joku kommentoi syömistäsi, so what?

Joku saattaa kommentoida sinunkin syömistäsi jouluna. Älä ole siitä moksiskaan. Tämä ihminen ei todennäköisesti ole vielä kuullut ruokarauhasta eikä siksi osaa sitä sinulle antaa. Voit halutessasi pyytää, että keskityttäisiin vain syömiseen ja ruoasta nauttimiseen kommentoinnin sijasta. Jos joku päivittelee ruoan kaloreita tai ruoan lihottavuutta, voit ohittaa nämäkin kommentit. Pidä joulunakin huoli omista rajoistasi.

Hyvää Ruokajoulua!

Tämän postauksen myötä toivotan Sinulle hyvää ja ruokarauhan täyttämää joulua. Ja muuten, nämä säännöt pätevät aina, eivät pelkästään jouluna.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

1 ajatus aiheesta “Hyvää jouluherkuista nauttimista!”

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
    Olen valmistanut jokaiselle sellaista ruokaa jota voivat
    syödä. Perhessämme on Gl, LG ja vegaani ruokavalio. Pääasia, että jokaiselle on jotakin.
    Ihanaa, että kirjoitat niin kannustavasti!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *