fbpx
Ruokasuhde

Ruokasuhde on henkilökohtainen

Lyhyesti sanottuna ruokasuhde tarkoittaa yksilön henkilökohtaista suhdetta ruokaan ja syömiseen. Siihen kuuluvat kaikki yksilön elämän aikana muodostuneet ajatukset, tunteet ja uskomukset, jotka koskevat ruokaa ja syömistä. Kaikki elämäsi aikana kokemasi asiat vaikuttavat ruokasuhteeseesi. Jopa aikaisemmilta sukupolvilta periytyneet uskomukset vaikuttavat ruokasuhteeseen. Mitä useampaa dieettiä on elämänsä aikana kokeillut, sitä enemmän kantaa erilaisia syömissääntöjä mukanaan.

Joustava ruokasuhde

Ihannetilanteessa ruokasuhde on joustava. Joustavassa ruokasuhteessa ruoka on nautinnon lähde. Ruokaa myös syödään riittävästi niin, että kehoa ei pidetä nälässä. Ruokaa syödään vaihtelevasti – ei ole jakoa sallittuihin ja kiellettyihin ruokiin. Joustavaan ruokasuhteeseen kuuluu myös epätäydellisyys  – kaiken syödyn ruoan ei tarvitse olla terveellistä. Et myöskään rajoita syömisiäsi sosiaalisissa tilanteissa miettien, mitä muut ajattelevat ruokavalinnoistasi.

Mistä tietää, että ruokasuhde voisi olla joustavampi?

Yksi merkki on ruoan syömiseen liittyvä syyllisyyden tai häpeän tunne. Tämä voi olla syyllisyyden tai häpeän tunnetta syömisestä ylipäätään tai vain tiettyjen ruokien syömiseen rajoittuvaa. Mustavalkoinen ruokien jaottelu hyviin ja pahoihin kertoo sekin, että ruokasuhde kaipaa lisää joustavuutta. Koetko sosiaalisissa tilanteissa stressiä ja ahdistusta, koska pelkäät mitä muut ajattelevat ruokavalinnoistasi? Tämäkin kuuluu kuvaan. Aikaisemmat dieetit ovat saattaneet myös opettaa sinut sivuuttamaan kehon luontaiset nälkäsignaalit, etkä kykene syömään kehon tarpeiden mukaisesti. Tähän liittyy se, että ehkä annat kalorilaskurien, sovellusten tai muiden antamien ohjeiden määrätä, mikä on kehollesi sopiva määrä ruokaa sen sijaan, että antaisit kehon kertoa sen itse.

Apua, ruokasuhteeni on rikki!

Näin voi olla juuri nyt, mutta ruokasuhde voi muuttua paremmaksi. Ruokasuhde muotoutuu koko elämämme ajan ja sitä voi muuttaa ja rakentaa uudelleen. Muutos alkaa oman ruokasuhteen tarkastelusta. Älä tuomitse itseäsi, vaan tarkastele ruokasuhdettasi neutraalisti. Kun tarkastelet ruokaan liittyviä ajatuksiasi, tunteitasi ja uskomuksiasi, vastaan voi tulla yllättäviä asioita. Ruokasuhde ei kehity yhdessä yössä. Ruokasuhteen muokkaamiseen pätee sama kuin muihinkin suhteisiin: sen rakentaminen vaatii aikaa, harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Ruokasuhteen muuttamisessa joustavammaksi kannattaa suhtautua itseensä myötätuntoisesti.

Elämäntapamuutos alkaakin mielestä

Kun alkaa pohtimaan syömisen muuttamista terveellisemmäksi, ensimmäiset askeleet otetaan mielen tasolla, ei lautasella. Pelkkä ravitsemustietous ei yleensä riitä syömisen muuttamiseen. Ensimmäiseksi omat ruokaan liittyvät ajatusmallit ja rajoittavat säännöt tulee tiedostaa. Sen jälkeen niitä voi lähteä pikkuhiljaa muuttamaan.

Myös ammattilainen voi auttaa

Jos ruokasuhteesi aiheuttaa sinulle vaikeuksia selviytyä arjesta, voi olla paikallaan käsitellä ruokasuhdetta ammattilaisen kanssa. Asiaan perehtynyt psykologi tai ravitsemusterapeutti voi auttaa. Yksin ei tarvitse selvitä. Myös syömishäiriöliiton tukipuhelimesta saa apua, jos oma ruokasuhde mietityttää. On hyvin vaikeaa muuttaa ruokasuhdettaan nykyisessä kulttuurissamme, jossa suhde ruokaan on vääristynyt. Media antaa meille hyvin ristiriitaisia viestejä. Katsomme kuvia laihoista malleista, luemme ylipainon vaarallisuudesta ja samalla meille annetaan reseptejä syntisiin jälkiruokiin.

Elämäntapamuutos pistää miettimään ruokasuhdetta

Elämäntapamuutoksen aikana joutuu pohtimaan omaa ruokasuhdettaan. Joustava ruokasuhde kehittyy pikkuhiljaa sitä mukaa kun ajatukset, tunteet ja uskomukset muuttuvat. Tämä on elämänmittainen matka – kuten alussa mainitsin, ruokasuhteemme kehittyy koko elämämme ajan. Ja tässäkin asiassa on hyvä muistaa, että täydellinen ei ruokasuhteen tarvitsekaan olla. Riittää, että se kehittyy edes vähän joustavammaksi. Päivä päivältä.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *