fbpx

Makeanhimollasi on sinulle asiaa

Tuttu juttu monelle

Jokainen meistä on kokenut sen: makeanhimo. Se hetki, kun suklaapatukka tai karkkipussi tuntuu olevan ainoa ajatus mielessä. Mutta on tärkeää ymmärtää, että makeanhimo ei ole sinun vihollisesi eikä se kerro tahdonvoiman puutteesta. Se on kehon tapa kommunikoida kanssasi, ja viesti on selvä: jotain puuttuu. Jos jätetään sokerikoukku ja makean tapasyöminen pois, on monia korjattavissa olevia syitä siihen, miksi makeaa tekee mieli.

Hyvin yksinkertainen syy

Monesti makeanhimo on merkki yksinkertaisesta asiasta: kehosi tarvitsee enemmän ravintoa. Jos ateriasi ovat liian kevyitä, iltaisin kertyvä makeanhimo saattaa olla viesti siitä, että päiväsi aikana saatu energiamäärä on ollut riittämätön. Ratkaisu voi olla yksinkertainen: syö täyttävä aamiainen ja lounas, jotta kehosi enää huuda makean perään päivän päätteeksi.

Kirkasvaloa pimeyteen

Kaamosaika tuo mukanaan pimeyttä ja usein myös makeanhimoa. Kun valoa on vähän, mieli makeanhimo herää. Kirkasvalolamppu voi olla tehokas keino kaamosoireiden, kuten makeanhimon, lievittämiseen.

Verensokerin heilahtelut

Verensokerisi heilahtelut voivat myös aiheuttaa makeanhimon. Jos tunnet olosi äkillisesti väsyneeksi tai ärtyneeksi, ja sokerinen houkutus hiipii mieleesi, voi olla aika tarkastella verensokerisi tasapainoa. Terveyskirjasto tarjoaa tarkempaa tietoa siitä, miten verensokerin vaihtelut vaikuttavat kehoosi ja mieleesi.

Tunnesyömisestä voi päästä eroon

Vaikeat tunteet ovat toinen yleinen syy, miksi saatamme kääntyä makean puoleen. Tunnesyöminen on yleistä ja inhimillistä. Jokainen tunnesyö joskus.  Joskus voimme käsitellä lievempiä tuntemuksia itse, mutta jos makeanhimo johtuu syvemmistä tunnehaasteista, saattaa olla aika kääntyä ammattilaisen puoleen.

Makeanhimo on viestintuoja, ei vihollinen

Jos makeanhimo on jatkuva vieras, on aika ottaa hetki asian tutkiskelulle vähän tarkemmin. Makeanhimon taustalla olevat syyt ovat usein korjattavissa, ja se, että tunnistat nämä syyt, on ensimmäinen askel kohti makeanhimon sammuttamista. Makeanhimo yrittää kertoa sinulle jotain – älä siis ammu viestintuojaasi, vaan kuuntele mitä sillä on sanottavanaan.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *