fbpx

8 yleistä ajatusansaa, jotka estävät onnistumisen elämäntapamuutoksessa

Ajatusansat ovat haitallisia pyrkimyksillesi

Ajatusansoiksi kutsutaan sellaisia vääristyneitä ajatuksia, jotka pulpahtavat mieleen automaattisesti ja ovat haitallisia pyrkimyksillesi. Ne ovat usein liioittelevia ja jyrkän kielteisiä. Omat ajatukset jäävät jumiin näihin ansoihin ja ne voivat rajoittaa tai jopa estää elämäntapamuutoksen. Näistä ”jumipaikoista” on mahdollisuus päästä eteenpäin kunhan ensin tunnistaa vääristyneet ajatukset ja sen jälkeen ryhtyy muokkaamaan niitä. Seuraavaksi esittelen 8 yleistä ajatusansaa, jotka estävät elämäntapamuutoksessa onnistumisen.  Ehkä jokin niistä on sinulle tuttu?

Arkeni on kiireistä, eikä minulla ole todellakaan aikaa aloittaa jotain ruokavaliota

HyvinvointisyöminenTM ei perustu valmiiseen ruokavalioon monestakin syystä. Sinun ei tarvitse kääntää arkeasi ylösalaisin, vaan HyvinvointisyöminenTM mukautuu sinun arkeesi, voimavaroihisi ja ruokamieltymyksiisi. On toki toivottavaa, että sinulla on jokunen vapaa tunti viikossa valmennukseen panostamiseen, mutta lähtökohtaisesti HyvinvointisyöminenTM ei kuormita arkeasi kuten ruokavalio, jota tulee tarkkaan seurata, jotta onnistuisi elämäntapamuutoksessa.

Jos aloitan elämäntapamuutoksen, en enää koskaan saa syödä mitään herkullista

Tämä on hyvin yleinen harhaluulo. Nykyinen joustava syömismalli sallii myös herkuttelun, kunhan arkinen perusravitsemus on kunnossa ja terveyttä tukevaa. Juhlapäivät tai pyhät eivät pilaa mitään, vaan niiden jälkeen jatketaan terveellistä arkisyömistä kuten ennenkin. HyvinvointisyöminenTMei ole laihdutuskuurityyppinen valmennus, jossa saa ”herkutella” vain tummalla suklaalla. Tasapainoiseen syömiseen kuuluu myös ruuasta nauttiminen.

Elämäntapamuutos on vaikeaa, rasittavaa ja epämiellyttävää

Tämä käsitys voi johtua siitä, että monia laihdutuskuureja markkinoidaan elämäntapamuutoksina. Tosiasiassa elämäntapamuutos eroaa laihdutuskuureista monessa suhteessa. HyvinvointisyöminenTM perustuu tutkimustiedon lisäksi vertaisasiantuntijan omiin kokemuksiin elämäntapamuutoksesta. Sinua ei laiteta tekemään mitään sellaista, mihin valmentaja ei itsekään pystyisi, niin kuin valitettavasti monissa laihdutuskuurityylisissä valmennuksissa vielä tehdään. Voin siksi luvata, että elämäntapamuutoksesi ei tule olemaan millään tavalla samanlainen kokemus kuin kokeilemasi laihdutuskuurit.

Minulla ei ole tarpeeksi itsekuria tehdäkseni elämäntapamuutoksen

Tämä on yleinen kokemus laihdutuskuureja kokeilleiden keskuudessa. Tosiasiassa elämäntapamuutos tehdään aivan toisenlaisella tavalla kuin itsekurin avulla pinnistellen. Näitä kutsun mielen taidoiksi ja niitä opit valmennuksessani. Elämäntapamuutos on helpompaa ja mukavampaa kuin uskotkaan, kun valjastat mielesi voiman elämäntapamuutoksen tueksi.

Olen yrittänyt tehdä elämäntapamuutoksen useamman kerran ja aina epäonnistunut. Miksi tilanne olisi nyt toinen?

Oletkohan yrittänyt elämäntapamuutosta vai ollut laihdutuskuurilla? Ne ovat nimittäin kaksi aivan eri asiaa. Elämäntapamuutoksessa syömiseen ja muihinkin elämäntapoihin tehdään terveyttä edistäviä muutoksia. Terveyttä edistävien valintojen seurauksena myös paino lähtee laskusuuntaan. Voisin sanoa että laihdutaan laihduttamatta. Laihdutuskuurissa taas kaikessa keskitytään siihen, että paino putoaa mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti. Se ei ole kestävä tapa, minkä tiedät varmasti jo itsekin oman kokemuksen kautta.

Minulla ei ole varaa syödä kasviksia ja hedelmiä, vaikka haluaisinkin

Kun ostaa sesongissa olevia vihanneksia ja hedelmiä, voi säästää kustannuksissa. Tietyt tuotteet ovat vuoden ympäri edullisia kuten porkkana ja kaalit. Sinun tulee myös ottaa huomioon, että kun kasvikunnan tuotteet lisääntyvät ruokavaliossasi, muut ruoka-aineet vastaavasti vähenevät. Eli kun täytät lautasen kasviksilla, siihen mahtuu vähemmän esimerkiksi kalliimpaa lihaa. Tämä edistää terveyttäsi ja tuo mukanaan pysyvää painonhallintaa.

Olen aikaisemmin osallistunut toiseen valmennukseen, voiko HyvinvointisyöminenTM muka olla erilainen?

Tässä valmennuksessa ei vain neuvota, minkälaisia ruokia tulisi syödä. Annan myös käyttöösi tehokkaita psykologian menetelmiä, joilla viet terveellisen syömisen osaksi arkipäivääsi pysyvästi. Tätä eivät muut valmennukset tee. Tämä valmennus perustuu myös tutkittuun tietoon ja siksi sillä ei ole laihdutuskuurityylisten valmennusten terveydelle haitallisia puolia. Valmennuksessani näkyy myös oma kokemukseni elämäntapamuutoksen saralla, tunnen hyvin ennestään muutoksen karikot ja sivupolutkin. Opastan sinua niin, ettet tuhlaa aikaasi sivupoluilla vaan pysyt oikealla tiellä.

Haluan vain laihtua mahdollisimman nopeasti

On hyvin inhimillistä, että halu laihtua tuntuu kiireelliseltä ja tärkeältä. Nyt kerron yhden asian, joka on tärkeä sisäistää. Tätä ei yhdenkään laihdutuskuurin mainoksessa kerrota: 80 prosenttia laihdutuskuurille osallistuneista lihoo takaisin entiseen painoonsa. Monet vielä sen ylikin. Laihtuminen kiireellä on harvoin järkevä tai toteuttamiskelpoinen tavoite. Laihdutuskuureissa näin kyllä yritetään tehdä ja se on tärkeä syy niiden epäonnistumiseen toistuvasti. Sinun kannattaa ajatella hieman pidemmälle, koska väliaikainen muutos elintavoissa ei vaikuta terveyteen eikä painoon juurikaan. Vain pysyvällä muutoksella elintavoissa on merkitystä.

Mitä tehdä ajatusansoille?

Kun olet ensin tunnistanut ajatusansasi, voit opetella ottamaan etäisyyttä siihen. Jokainen, siis aivan jokainen voi omaksua uusia, positiivisempia ajatusmalleja. Koska jos jo etukäteen ajattelee että jokin on mahdotonta, voi tuntua vaikealta tehdä asioita jotka edistävät onnistumista. Uusien ajatusmallien omaksuminen vaatii työtä, mutta on kaiken vaivan arvoista. Suuntaamalla huomiota enemmän siihen, miten haluaa asioiden olevan, saat aikaan muutoksia. Kokeile vaikka!

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *