fbpx

Näin vähennät suolankäyttöäsi

Näin vähennät suolankäyttöäsi

Suomaiset saavat paljon suolaa

Suomessa syödään paljon suolaa. Tutkimusten mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta syö liikaa suolaa päivittäin. Osa tietää tämän, osa ei. Suolaa saadaan noin kaksinkertaisesti suosituksiin verrattuna. Runsas suolan saanti liittyy verenpainetaudin syntyyn ja aiheuttaa turvotusta. Suolan saantisuositus on alle 5 grammaa vuorokaudessa.

Miksi suolaa menee liikaa?

Suolaa on hyvin vaikeaa välttää. Suolaa lisätään moniin elintarvikkeisiin: leipiin, leikkeleisiin, juustoihin, valmisruokiin, maustekastikkeisiin/marinadeihin ja tietenkin suolattuihin tuotteisiin kuten suolapähkinöihin. Puolet suomalaisten saamasta natriumista (suolan verenpainetta nostava osa) on peräisin elintarvikkeisiin lisätystä suolasta ja eniten suolaa saadaan lihavalmisteista ja leivistä. Yllättävimpiä suolan lähteitä ovat murot. Myös terveellisiksi mielletyt kasvisproteiinivalmisteet sisältävät usein paljon suolaa. 

Vaihda mineraalisuolaan

Omaan suolan saantiin voi vaikuttaa kotona vaihtamalla tavallisen suolan mineraalisuolaan, jossa on puolet vähemmän verenpainetta nostavaa natriumkloridia.  Tämä on helppo tapa vaikuttaa omaan suolankäyttöön. Mineraalisuola maksaa kaupassa vain hieman enemmän kuin tavallinen suola. Koska suolaa käytetään kerralla vain vähän, hintaero on käytännössä mitätön.

Jätä suola lisäämättä tai laita vähemmän

Pastan ja vastaavat voi keittää ilman suolaa. Jos kastikkeessa on suolaa, suolan puuttumista pastasta ei välttämättä edes huomaa. Suolaa voi myös vähentää ruoanlaitossa pikkuhiljaa. Teelusikallisen sijaan voi laittaa 3/4 teelusikallista ja pikkuhiljaa vähentää siitäkin. Kun suolattomuuteen totuttelee pikkuhiljaa, se käy helpommin. Jos kertaheitolla jättää suolan kokonaan pois, maistuu ruoka kyllä valjulta.

Luovu suolatuista tuotteista

Jos mahdollista, kannattaa luopua kaupassa myytävistä maustekastikkeista ja -seoksista. Mutta tämä on työlästä, jos jokainen mausteseos on sekoitettava itse. En ole itsekään täysin onnistunut tässä. Lihavalmisteista luopuminen on hyödyllistä muutenkin kuin suolan kannalta. Myös juustoissa on usein paljon suolaa. Koska juustoissa on myös haitallista rasvaa, niiden rajoittaminen tekee myös kolesteroliarvoille hyvää. Itselläni on käytössä keino, jossa käytän valmistamissani ruuissa juustoa 25-50% vähemmän kuin reseptissä ohjeistetaan. Tämä on helppo toteuttaa varsinkin silloin, kun juusto ripotellaan ruoan päälle.

Etsi sydänmerkkiä

Kaupassa on jonkin verran tarjolla vähäsuolaisempia tuotteita. Suolan määrä on ilmoitettu tuotteen ravintoarvomerkinnöissä, usein myös pakkauksen päällä. Jos sisällysluetteloiden tutkimiseen ei ole kauppareissulla aikaa, etsi tuotteesta sydänmerkkiä. Se kertoo, että suolaa on vähennetty ja tuote on muiltakin ominaisuuksiltaan hyvä valinta omassa tuoteryhmässään.

Luulin että kasvisten syönti olisi elämäntapamuutoksessa vaikeinta –  olin väärässä!

Ennen kuin aloitin elämäntapamuutokseni, en syönyt paljoakaan kasviksia. Tämän perusteella arvelin, että vaikeinta elämäntapamuutoksessa tulisi olemaan kasvisten lisääminen suosituksia vastaavaksi. Ei ollut. Vaikeinta on ehdottomasti suolan vähentäminen. Kamppailen edelleen tämän asian kanssa. Joten jos koet suolan vähentämisen haastavaksi – et ole todellakaan yksin!

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *