fbpx

Tämä kannattaa tietää laihdutuskulttuurista

Tämä kannattaa tietää laihdutuskulttuurista

Elämme syvällä laihdutuskulttuurissa

Elämme laihdutuskulttuurissa. Laihdutuskulttuuri on kehittynyt vuosikymmenten saatossa ja on nykyään syvällä yhteiskuntamme rakenteissa. Niin syvällä, että monet meistä eivät edes huomaa kantavansa laihdutuskulttuurin uskomuksia mukanaan. Laihdutuskulttuuriin liittyy myös haitallisia käytäntöjä, joista osa on terveydelle vaarallisia.

Laihdutuskulttuuri pähkinänkuoressa

Laihdutuskulttuuri on kokonaisvaltainen uskomus siitä, että kehon koko ja muoto ovat tärkeämpiä kuin fyysinen ja psyykkinen terveys ja hyvinvointi. Siinä uskotaan, että kehon kontrollointi, erityisesti ruoan määrän ja laadun kontrollointi, on normaalia. Moni on omaksunut laihdutuskulttuurin osaksi normaalia elämää, eikä edes huomaa sen olemassaoloa.

Laihdutuskulttuuriin liittyy vinoutuneita käsityksiä suhteessa syömiseen ja liikuntaan

Laihdutuskulttuuriin liittyy monia vakiintuneita ja vinoutuneita käsityksiä, jotka sekoittavat suhdettamme ruokaan, syömiseen, liikuntaan ja omaan kehoomme. Nämä ajatus- ja toimintamallit altistavat häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle, syömishäiriöille ja pakonomaiselle liikunnalle.

Hoikka = terve, ylipainoinen = sairas

Hoikkuus ja terveys tai terveellinen syöminen liitetään yhteen. Ylipainoinen ei yksinkertaisesti voi syödä terveellisesti tai olla terve. Paino on yksi osa terveyttä, ei koko terveys. Terveyttään voi edistää sekä ravinnolla että liikunnalla vaikka kiloja olisikin.

Kaikkien on tavoiteltava hoikkuutta

Hoikkuuden tavoittelu on pakollista kaikille. Aivan kaikille. Kaikkien ei ole pelkästään tavoiteltava hoikkuutta, vaan myös ihmisen arvo on sidottu tähän tavoitteluun. Varsinkin ylipainoiset kokevat velvollisuudekseen mainita koettavansa keventyä sellaisissa sosiaalisissa tilaisuuksissa, joissa on tarjolla ruokaa. Laihduttava ihminen on hyvä ihminen. Samoin laiha ihminen on hyvä ihminen – tämä näkyy yhteiskunnassamme läskivihana ylipainoisia kohtaan.

Hoikkuuden tavoittelussa on sallittua käyttää kaikkia keinoja

Laihdutuskulttuurin toimintatavat eivät ole välttämättä terveellisiä. Olen itsekin nuorempana syönyt kuitupillereitä pitääkseni nälän loitolla. Olen jättänyt väliin aterioita ja ollut nälässä. Paastoamistakin harrastin, jotta laihtuisin. Ja kaikki tämä, vaikka en ollut edes ylipainoinen vaan aivan normaali liikunnallinen nuori nainen. Nämä kaikki ovat kyseenalaisia toimintatapoja. Kehon pitäminen nälässä ei ole terveellistä fyysisesti eikä varsinkaan psyykkisesti.

Kevyt ruoka on terveellistä

Kevyttä ruokaa, jossa on vähän kaloreita, pidetään terveellisenä. Oikeassa elämässä myös paljon energiaa sisältävät ruoat voivat olla terveellisiä, kuten kasviöljyt. Ne sisältävät meille välttämättömiä rasvahappoja ja kuitenkin paljon energiaa. Keveyttä tärkeämpää on ruoan ravintosisältö ja kehomme ravitsemukselliset tarpeet.

Ruoat jaetaan tiukasti sallittuihin ja kiellettyihin

Tämä on monen mielessä itsestään selvä asia, ruoat ovat joko sallittuja tai kiellettyjä. Nykyinen joustavan syömisen malli ei jaottele ruokia sallittuihin ja kiellettyihin. Kaikkea saa syödä, mikään ei ole kokonaan kielletty. Käytännössä on huomattu, että herkkujen salliminen itse asiassa kohtuullistaa niiden käyttöä, kun ne eivät enää houkuttele entiseen malliin. Toisin kuin moni luulee, ravitsemussuosituksetkaan eivät suoraan kiellä mitään ruokaa. Ainoastaan prosessoitujen lihavalmisteiden kohdalla suositellaan, että niitä nautitaan vähän tai ei ollenkaan. Kaikkea muuta saa syödä, vain joidenkin ruokien määrää suositellaan rajoittamaan.

Laihdutuskulttuurin uskomukset liikunta-alalla

Laihdutuskulttuurin uskomukset vaikuttavat vahvasti myös liikunta-alalla. Hoikkuuden lisäksi kaikkien on tavoiteltava ihannevartaloa, mikä se nyt sattuukin sillä hetkellä olemaan (käsittääkseni oikealla tavalla pyöreä somepeppu on nyt se juttu).

Liikunnan tehtävä on laihduttaa/polttaa kaloreita

Yhtenä päivänä näin salilla nuoren naisen porraskoneessa. Kehon asennosta ja vaivalloisesta askelluksesta näki, että jalat olivat aivan lopussa. Mutta hän jatkoi sinnikkäästi. Olen joskus menneisyydessä ollut tuo nuori nainen ja tehnyt aivan samaa. Vain laite on uudempaa mallia. Olen seurannut laitteen kalorilaskuria ja päättänyt jatkaa vielä 50 kalorin verran, vaikka kehon viestit ovat kertoneet väsymyksestä ja levon tarpeesta. Liikuntaa harrastetaan, koska se kohentaa terveyttä, ei kalorien polttamisen takia. Toki kalorien palaminen on mukava asia painonhallinnan kannalta, mutta ei pääasia. Laihdutuskulttuuriin kuuluu myös, että liikuntalaji valitaan sen mukaan, mikä polttaa eniten kaloreita.

Ruoka ansaitaan liikkumalla

Tämä on samaa sukua edellisen kanssa. Erityisesti tämä kohta koskee herkkuja. Kerran vesijumpassa minulle sanottiin, että vedä Paula nyt oikein kova jumppa, että voidaan sitten mennä leivoskahveille jumpan jälkeen. Tämäkin on laihdutuskulttuurin muokkaama ajatus. Tosiasiassahan ruoka on meille välttämätöntä polttoainetta, jota tarvitsemme riittävästi elääksemme. Ja myös liikkuaksemme tehokkaasti ja jotta palautuisimme hyvin liikuntasuorituksen jälkeen. Ruokaa ei tarvitse ansaita erikseen liikunnalla.

Laihdutuskulttuurin uskomukset aiheuttavat kehohäpeää

Moni kokee kehohäpeää, oli ylipainoa tai ei.  Vähintään tunnetaan riittämättömyyden tunnetta, jos oma keho ei vastaa mediassa esitettyä kehoihannetta. Laihoja ihmisiä ja laihuutta ihannoidaan ja tämä aiheuttaa valtavaa painetta muokata kehoaan. Jos tässä ei onnistu, seurauksena on tunne omasta epäonnistumisesta ja kehohäpeää. Vaikka ongelmahan on se, että kehoihanne on pielessä. Liikuntavaatemainoksissa esiintyvien mallien keho ei ole useimmille ihmisille realistinen tavoite ja sellaisen tavoittelu altistaa häiriintyneelle syömiskäyttäytymiselle ja pakonomaiselle liikunnalle.

Haluatko irtautua laihdutuskulttuurista?

Jos haluat irtautua laihdutuskulttuurista, tulee sinun ensin tunnistaa sen uskomukset ja käytännöt. Nyt tiedät ne ja tulet huomaamaan laihdutuskulttuuria monissa paikoissa. Jos haluat lisätietoa aiheesta, tarjolla on kirjoja ja podcasteja ainakin englannin kielellä. Ainakin hakusanoilla ”anti-diet” ja ”non-diet” löytyy netistä materiaalia, jonka avulla voi alkaa miettimään omaa suhdettaan laihdutuskulttuuriin. On myös yhteiskunnallisia liikkeitä, jotka ovat sanoutuneet irti laihdutuskulttuurista. Yksi näistä on Health at every size ja muun muassa Instagramissa on jo lukuisia tätä liikettä kannattavia ravitsemusterapeutteja ja lääkäreitä. Heitä löydät hakusanalla ”HAES”.

Mitä tapahtuu kun irtaudut laihdutuskulttuurista?

Yksi asia on varma. Ympäristö ei irtautumista välttämättä vielä ymmärrä, koska laihdutuskulttuuri on vallitseva tila yhteiskunnassamme. Tulet kohtaamaan vastustusta ja vähättelyä. Jotkut tulevat sanomaan, että et kannata laihdutuskulttuuria sen takia, ettei sinun itsesi tarvitsisi laihduttaa. Nämä kaksi eivät sulje toisiaan pois. Painonhallintaan voi pyrkiä ja sen voi toteuttaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä edistävillä tavoilla. Valmentajana olen hylännyt laihdutuskulttuurin ajatusmaailman. Pyrin työssäni edistämään asiakkaitteni fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja se ei ole mahdollista noudattamalla laihdutuskulttuurin toimintatapoja.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *