Oman kehon hyväksyminen ei ole helppoa
Nykyisessä yhteiskunnassa oman kehon hyväksyminen voi olla vaikeaa. Mainokset pursuavat hoikkia, ihannevartaloisia ihmisiä. Sosiaalisen median kuvamaailma antaa ymmärtää, että ihannevartalo on normi, joka pitää saavuttaa. Oman kehon hyväksyminen sellaisena kuin se on vaatii tietoista työskentelyä. Se voi olla työlästä. Mutta et ole yksin. Saman mieliset ihmiset ovat liittyneet yhteen ja on syntynyt sosiaalisia liikkeitä, joissa oma keho hyväksytään, vaikka se ei vastaisi ihannevartaloa.
Ensin tuli kehopositiivisuus…
Kehopositiivisuus on sosiaalinen liike, jonka ytimessä on kaikenlaisten kehojen hyväksyminen riippumatta kehon muodosta, koosta, ihonväristä, sukupuolesta tai fyysisistä kyvyistä. Kehopositiivisuus haastaa vallitsevat kauneuden standardit. Kehopositiivisuus löytää kauneutta erikokoisista ja -muotoisista kehoista.
… ja sitten tuli kehoneutraalius
Kehoneutraaliuden ytimessä on ajatus, että voit olla olemassa ilman että ajattelet kehoasi tavalla tai toisella, positiivisesti tai negatiivisesti. Voit yksinkertaisesti vain olla olemassa ja olla kunnioituksen arvoinen. Samalla olet ajattelematta kehoasi lainkaan.
No, kumpi pitäisi sitten valita?
Molemmat ovat varmasti hyviä paikkoja aloittaa, jos sinulla on paljon tai voimakkaita negatiivisia ajatuksia kehosi suhteen. Kaikki ylipainoiset ovat kohdanneet läskivihaa ja kokeneet ylipainostigman vaikutuksia elämässään. Joskus nämä negatiiviset asiat on sisäistetty ja niiden vaikutusten purkaminen voi olla helpompaa aloittaa kehoneutraaliudesta käsin. Osalle kehopositiivisuus tuntuu feikiltä ja kehoneutraalius tuntuu aidommalta. Negatiivisuudesta on pitkä matka positiivisuuteen ja väliasema helpottaa matkantekoa.
Aitoa ja iloista elämää siinä kehossa, joka sinulla on nyt
Kehoneutraalius kannustaa yksilöitä rakastamaan ja hyväksymään sen kehon, joka heillä juuri tällä hetkellä on. Samaan aikaan voi työskennellä terveys- ja liikuntatavoitteiden eteen. Nämä kaksi eivät sulje toisiaan pois, vaikka välillä mediassa asia esitetäänkin näin. Kehoneutraalius ei tarkoita, etteikö välittäisi terveydestään.
Iloitse kehosta, joka mahdollistaa monta mukavaa asiaa
Kehoneutraaliudessa keskitytään enemmän siihen, mitä kehosi voi tehdä juuri nyt sen sijaan että keskitytään siihen, mitä sen tulevaisuudessa täytyy tehdä. Iloitse kehosi saavutuksista ja unohda sen ulkomuoto. Mitä kaikkea kehosi mahdollistaa? Minkälaista elämää voit elää kehossasi? Voit käydä lenkillä luonnon helmassa. Voit halata ihmisiä ja eläimiä, joita rakastat. Ja paljon muuta.
Unohda viehättävyys ihmisarvon mittarina
Kehoneutraaliudessa ei välitetä siitä, kuinka viehättävä kehosi on muiden ihmisten mielestä. Hyväksy kehosi sellaisena kuin se on. Kehosi viehättävyys ei ole ihmisarvosi mittari. Sinä olet paljon enemmän kuin kehosi. Kehosi ei ole tärkeintä sinussa.
Keho on kuin kulkuväline
Oma keho on kuin kulkuväline, joka vie meidät elämän läpi. Kun kehoa kohdellaan arvostavasti ja hellästi, sen kyydissä on mukava olla. Kun arvostamme kehoamme ja tunnemme kiitollisuutta siitä, kykenemme paremmin kuuntelemaan sen tarpeita. Kun kuuntelemme kehomme tarpeita, pystymme paremmin antamaan sille mitä se tarvitsee. Lepoa, ravitsevaa ruokaa ja hyvältä tuntuvaa liikuntaa.
Näillä kehoneutraaleilla voimalauseilla pääset alkuun
Me kaikki puhumme itsellemme sisäisesti ja tämän puheen sävy vaikuttaa meihin voimakkaasti. Oma sisäinen puhe kannattaa muuttaa kehoneutraaliksi sen sijaan että yrittää muuttaa kehoaan toisenlaiseksi. Tässä muutamia kehoneutraaleita voimalauseita, joista voit aloittaa:
- Päästän irti negatiivisista ja arvostelevista ajatuksista kehoni suhteen
- Olen enemmän kuin ulkomuotoni
- Ulkomuotoni ei määritä arvoani ihmisenä
- Arvostan kehoani ja kaikkea mitä se voi tehdä
- Hyväksyn kehoni sellaisena kuin se on nyt
Lisää itsemyötätuntoa niihin hetkiin, jolloin kehon hyväksyminen on vaikeaa
Kaikkina päivinä kehon hyväksyminen ei ehkä onnistu eivätkä voimalauseetkaan toimi. Silloin on aika ottaa esiin itsemyötätunto. Jos ystävälläsi olisi kriittisiä ajatuksia kehonsa suhteen, mitä sanoisit hänelle? Puhu samoin myös itsellesi, myötätuntoisesti. Mielialasi paranee ja olosi tuntuu mukavammalta. Ja muista että huomenna on taas uusi päivä. Parempi sellainen.