fbpx

Liikunta laihduttaa – totta vai tarua?

Myytti liikunnan suuresta laihduttavasta vaikutuksesta

Liikuntaa pidetään yleisesti tärkeänä välineenä painonpudotuksessa, sillä se kuluttaa kaloreita. Moni ajattelee, että mitä enemmän liikun, sitä enemmän kaloreita kuluu ja teoriassa asia onkin näin. Kuitenkin tutkimukset haastavat tämän käsityksen, osoittaen, että liikunta yksinään on usein rajallisen tehokas keino painonpudotukseen.

Reilu määrä liikuntaa tarvitaan

Tutkimuksissa on havaittu, että huomattavia painonpudotustuloksia – tarkoitten useita kiloja – saavutetaan vasta, kun liikunnan määrä ylittää huomattavasti suositellut liikuntamäärät, vaatien jopa tunnin tai enemmän päivittäin. Tällaisen sitoutumisen saavuttaminen voi olla monelle haasteellista, ja on tärkeää muistaa lepo- ja palautumispäivien merkitys terveyden kannalta.

Laskennallinen energiankulutus ei toteudu

Teoria, että fyysisesti aktiiviset kuluttavat enemmän kaloreita on niin yleisesti hyväksytty, että sen taustoja ja oikeellisuutta ei ole aikaisemmin edes pyritty selvittämään Todellisuudessa kulutettujen kalorien määrä ei vastaa laskennallisia arvoja. Ihmisen päivittäinen kalorinkulutus vaihtelee yllättävän vähän fyysisestä aktiivisuudesta riippumatta, ja vastaava ilmiö on havaittu muissakin eläinlajeissa. Fyysisen aktiivisuuden aiheuttama kalorinkulutus saavuttaa tietyssä pisteessä maksimin, eikä lisääntyvä liikunta juurikaan nosta kokonaiskulutusta. Paljon liikkuvien ja kohtalaisesti liikkuvien energiankulutuksessa ei ole eroa.

Joillakin liikunta laihduttaa, joillakin ei

Liikunnan teho laihduttamisessa vaihtelee suuresti yksilöllisten tekijöiden mukaan. Vaikutus voi riippua liikuntalajista, esimerkiksi on havaittu että kestävyysharjoittelu on tehokkaampaa kuin vastusharjoittelu. Osalla ihmisistä liikunta kasvattaa ruokahalua jonka seurauksena laihduttava vaikutus todennäköisesti kumoutuu. Hormonaaliset eroavaisuudet ja lihasmassan määrä vaikuttavat myös siihen, miten keho reagoi liikuntaan.

Välty pettymyksiltä

Painotan, että liikunnalla ei välttämättä ole juuri sinun kohdallasi laihduttavaa vaikutusta. Jos tavoitteenasi on vain painon pudotus liikunnan avulla, tulet todennäköisesti pettymään, vaikka liikkuisitkin liikuntasuositusten mukaisen määrän. Muista, että liikunnan hyödyt ulottuvat laajemmalle kuin vain painon pudottamiseen. Sen sijaan, että keskittyisit pelkästään painonpudotukseen, suosittelen arvostamaan liikunnan lukuisia muita etuja, jotka parantavat elämänlaatuasi ja ylläpitävät terveyttäsi pitkällä tähtäimellä.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *