fbpx

Joko tunnet pilateksen?

Pilates ei ole kehonhuoltoa, vaan kehonhallintaa

Monella on käsitys, että pilates on jonkinlaista kehonhuoltoa, joogaa tai venyttelyä. Tämä ei pidä paikkaansa, pilates eroaa näistä lajeista merkittävästi. Pilates on kehonhallintaan keskittyvä harjoitusmenetelmä.

Pilatesharjoittelu on monipuolista

Pilatesharjoittelussa käytetään kaikkia kehon lihaksia ja varsinkin keskikehon ryhtiä tukevia lihakset aktivoidaan. Pilatesharjoitukset opettavat lihaksia tekemään yhteistyötä koko kehon alueella. Pilatesharjoittelussa raajat pääsevät liikkumaan koko liikeradallaan. Tämä venyttää lihaksia, parantaa nivelten liikkuvuutta ja kehittää kokonaisvaltaista kehon voimaa.

Pilates haastaa kehon lempeästi

Pilateksessa nivelet eivät altistu epämukaville tärähdyksille, koska se ei sisällä edes kävelyä. Pilateksessa liikkeiden toistomäärät pidetään pieninä. Kun lihasta ei treenata väsymykseen asti, loukkaantumisen riski on hyvin pieni. Kehon kehittymisen lisäksi pilates voi parantaa keskittymiskykyä. Puhumattakaan siitä ilosta ja hyvästä olosta, mitä liikkuminen tuottaa!

Kuka voi harrastaa pilatesta?

Pilates sopii kaikille, myös isompikehoisille. Kehon koko asettaa luonnollisesti pieniä rajoitteita harjoittelulle, mutta ei todellakaan estä sitä. Sama pätee ikään – pilates sopii kaikenikäisille.  Monet urheilijat ja tanssijat käyvät myös pilateksessa oman harjoittelunsa ohella. Pilates sopii myös eri urheilulajien harrastajille.

Onko pilates vaikeaa?

Pilates on vaikeampaa kuin tavanomainen voimaharjoittelu kehonpainolla. Pilatekseen täytyy keskittyä, jotta liikkeet tulee suoritettua oikeaoppisesti ja turvallisesti. Pilateksessa on kuusi perusperiaatetta, joita on tarkoitus noudattaa harjoitellessa. Pilates ei ole kuitenkaan mahdotonta. Pilatestunteja ja -valmennuksia on eritasoisia vasta-alkajista pilatesta työkseen opettaviin. Pilates haastaa, mutta myös palkitsee.

”Aito” pilates

Kuten monien muidenkin harjoitusmuotojen kohdalla, pilates-menetelmän ympärillä liikkuu erilaisia käsityksiä siitä, mitä on ”aito” pilates. On olemassa klassinen pilates, jossa liikkeet tehdään täsmälleen Joseph Pilatesin opetusten ja tekniikoiden mukaisesti. Sitten ovat erilaiset myöhemmin kehitetyt muunnelmat. Alun perin Joseph Pilates suunnitteli 34 erilaista mattoharjoitusta, jotka ovat fyysisesti hyvin vaativia.  Tämän jälkeen on kehitetty joukko helpompia liikkeitä, joita kutsutaan usein prepilatekseksi. Pilates ei ollut lajina valmis syntyessään, vaan laji kehittyy kaiken aikaa.

Mattopilates ja laitepilates

Mattopilates on pilateksen helpoimmin toteutettavissa oleva osa. Se on yksi syy siihen, miksi siitä on tullut niin suosittua. Siihen tarvitaan vain matto ja liikuntaan sopivat vaatteet. Kuten nimikin sanoo, suurin osa liikkeistä tehdään lattialla maaten. Isompikehoisen voi olla vaikeaa mennä lattialle ja nousta sieltä ylös. Silloin voi ottaa apuvälineeksi mopinvarren, tuolin tai käyttää seinää tukena. Laitepilateksessa liikkeet tehdään laitteiden avustuksella. Laitteet muistuttavat hieman kuntosalilaitteita mutta toiminta perustuu painojen sijaan jousivastukseen. Laitepilatesta voi harrastaa joillakin pilatekseen erikoistuneilla saleilla.

Pilatesstartin avulla pääset hyvään alkuun pilatesharrastuksessa

Pilateksen opettelu alkaa perustekniikoiden opettelemisella. Näitä ovat pilateshengitys, keskikehon lihasten aktivointi ja selän neutraaliasennon hallitseminen. Pilatesstartissa opit kaikki nämä tärkeät perustekniikat. Kerron asiat seikkaperäisesti videoilla ja tietenkin voit katsoa videot niin monta kertaa kuin haluat. Kun olet sisäistänyt perusasiat, voit siirtyä tekemään varsinaista mattopilatestuntia. Se vahvistaa koko kehon lihaksia ja parantaa kehon liikkuvuutta. Pilatesstartin käytyäsi olet valmis osallistumaan muille pilatestunneille, koska hallitset harjoitteluun vaadittavat erikoistekniikat.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *