fbpx

Hyvästele tunnesyöminen – vinkit tunnesyömisen kierteestä irti pääsemiseen

Tunnesyöminen on meille kaikille tuttua

Tänään pureudumme tunnesyömiseen, joka on ilmiönä meille kaikille tuttu. Kuka meistä ei olisi joskus lohduttautunut suklaalla tai ottanut jälkiruokaam, vaikka olisi ollut jo kylläinen? Tunnesyöminen on täysin normaalia silloin tällöin eikä siinä sinänsä ole mitään kiellettyä tai pahaa. Ruuankin kuuluukin tuottaa nautintoa. Laihdutuskultuuri on opettanut meidät häpeämään, jos syömme jotain, vaikka ei ole nälkä tai jos syömme jotain vain nautinnon takia. Jos laihdutuskulttuurin uskomukset eivät ole sinulle tuttuja, niihin voit tutustua lukemalla aiemmin kirjoittamani artikkelin laihdutuskulttuurista.

Ongelmaksi tunnesyöminen muodostuu vasta, jos siitä tulee pakonomaista ja keino tukahduttaa epätoivottuja tunteita. Silloin syöminen ei ole enää hallinnassa, ja pitkällä aikavälillä se yleensä johtaa lihavuuteen tai jopa syömishäiriöihin. Tunnesyöjän on myös vaikea laihtua tavanomaisin keinoin, sillä tunnesyöminen ei yleensä katoa minnekään itsestään. Tässä artikkelissa saat vinkkejä, miten hyvästelet tunnesyömisen.

Tunnenälkä ja fyysinen nälkä ovat kaksi eri asiaa

Fyysinen nälkä ja halu syödä ovat kaksi eri asiaa. Fyysinen nälkä lähtee kehosta eli tarkemmin mahalaukun erittämästä greliinistä, joka lähettää aivoille viestin hakea ruokaa. Tunnesyömisessä sen sijaan halu ruualle lähtee suoraan aivoista huolimatta siitä, että kehon fyysinen nälkä on jo tyydytetty. Vaikka fyysinen nälkä olisi hoidettu, ihminen voi silti himoita tiettyä ruokaa ja syödä suuria määriä. Tunnenälkä ei siis lähde oikeasta ravinnontarpeesta, vaan siitä haetaan lohtua, hyvää oloa tai syömisellä yritetään tukahduttaa epämieluisia tunteita. Syömisen jälkeen seuraa usein häpeää ja syyllisyyttä

Tunnesyömistä voi hillitä arjen pienillä valinnoilla

Vaikka tunnesyöminen tuntuu välillä ylitsepääsemättömältä, on olemassa keinoja sen hillitsemiseen. Tavanomaiset syömisen hallinnan vinkit pätevät myös tunnesyöjille, mutta usein niiden tueksi tarvitaan psykologista tukea ja omien ajatusmallien työstämistä. Käytännössä tunnesyömisen kurissapitämistä auttavat muun muassa tasaisen ateriarytmin noudattaminen. Säännöllinen syöminen auttaa hallitsemaan painoa ja ehkäisee uusia ahmimiskohtauksia. Älä jätä aterioita väliin tai yritä ”ottaa kaloreita takaisin” ahmimisen jälkeen pienentämällä annoskokoa aterioilla. Myös äärimmäisten laihdutussääntöjen ja ruokien jyrkän jaon ”sallittuihin” ja ”kiellettyihin” tulisi jäädä taka-alalle. Sen sijaan on tärkeää kuunnella oman kehon viestejä.

Laihdutuskuuri johtaa helposti ikävään kierteeseen

Yksi asia on kuitenkin erityisen tärkeä sisäistää: laihdutuskuuri ei sovi tunnesyöjälle! Vaikka tunnesyöminen aiheuttaakin usein painon nousua ja sitä myötä painetta ryhtyä dieetille, kehon nälkiinnyttäminen ajaa vain entistä helpommin takaisin ahminnan kierteeseen.

Vuorottainen kehon kurittaminen ja ylensyöminen saattaa muodostua loppumattomaksi noidankehäksi, josta on vaikea päästä irti. Tämän sijaan on viisaampaa luopua laihdutuskuuriajattelusta kokonaan ja lähestyä painonhallintaa elämäntapamuutoksen kautta. Elämäntapamuutoksessa omaksutaan terveellinen ruokavalio. Jos painonpudotukseen on tarvetta, se hoituu maltillisesti terveellistä syömistä noudattamalla. Laihduttaminen on kuitenkin vasta bonus – varsinainen tavoitehan on päästä irti tunnesyömisen ahdistavasta kierteestä.

Laihdutuskuurin tunnistaa monista merkeistä ja periaatteista. Ne auttavat tunnistamaan, onko kyseessä terveellinen laihtuminen vai dieetti. Artikkelistani voit lukea muutamia keskeisiä merkkejä laihdutuskuurista.

Miten hillitä tunnesyömistä omin voimin?

Jos tunnesyömisestä on muodostunut hallitsematon kierre, sitä voi ensin yrittää hoitaa itse. Katarina Meskasen kirja ”Pysäytä tunnesyöminen” voi olla avuksi. Meskanen tarjoaa sekä tietoa tunnesyömisen syistä että konkreettisia, ratkaisukeskeisiä harjoituksia tunnesyömisen hallintaan. Hänen lempeä lähestymistapansa kannustaa hyväksymään tunteet sen sijaan että niitä yritettäisiin tukahduttaa syömällä.

Toinen itsehoidon väylä on Mielenterveystalon maksuton ”Irti ahminnasta” omahoito-ohjelma. Se sopii käytettäväksi, jos koet syömisesi olevan hallitsematonta ja siihen liittyvän vaikeita tunteita. Ohjelmassa pureudutaan ruokasuhteeseen sekä ajattelu- ja toimintatapoihin.

Milloin on aika hakeutua ammattilaiselle?

Jos omat keinot eivät pure, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen. Psykologin tai ravitsemusterapeutin apua kannattaa hakea, jos syöminen tuntuu jatkuvasti hallitsemattomalta. Myös voimakas häpeän ja syyllisyyden tunne sekä salaissa syöminen voivat viitata vakavampaan ahmimishäiriöön.

Ahmintahäiriössä (BED) on kyse toistuvista ahmimiskohtauksista, joissa syödään lyhyessä ajassa valtavia määriä ruokaa hallitsemattomasti ilman nälän tunnetta. Tämä johtaa usein epämukavaan kylläisyyteen ja jälkikäteen syyllisyyteen, häpeään ja ahdistukseen. Ahmintahäiriö vaatiikin usein monipuolista hoitoa, jossa yhdistyvät psykoterapia, ravitsemusohjaus ja joskus myös lääkehoito.

Sopiiko HyvinvointisyöminenTM tunnesyöjälle?

Jos kamppailet tunnesyömisen kanssa, HyvinvointisyöminenTM-valmennus sopii myös sinulle. Valmennuksen aikana tarkastellaan omaa ruokasuhdetta sekä puretaan turhia laihdutuskulttuurin uskomusten luomia kieltoja. Kun suhde ruokaan vapautuu, jää tunnesyömiselle vähemmän tilaa. Tavoitteena on siis löytää rennompi suhde ruokaan. Lisää ruokasuhteesta voit lukea artikkelistani Ruokasuhde.

HyvinvointisyöminenTM huomioi tunnistamaan myös ne syömiseen liittyvät arkiset tekijät, jotka altistavat tunnesyömiselle. Kun opit, mitä nämä ”syömisen sudenkuopat” ovat, pystyt puuttumaan niihin.

Valmennuksen tuloksena sinulla on terveellinen ruokavalio, joka johtaa pikkuhiljaa terveelliseen painonpudotukseen. Jos siis olet kyllästynyt jyrkkiin laihdutuskuureihin ja ikuiseen tunnesyömisen kierteeseen, rohkenen suositella tutustumaan Hyvinvointisyömiseen tarkemmin! Klikkaa tätä siirtyäksesi Hyvinvointisyöminen-artikkeliin.

Muista kuitenkin, että mikään ei muutu odottamalla. Olipa kyseessä psykologin apu, itsehoito tai valmennukseni, toimiminen on ratkaisu ongelmiin. Tie kohti tasapainoisempaa ruokasuhdetta ja pysyvää painonhallintaa on ulottuvillasi. Tärkeintä on toimia nyt.

Jätä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida. Muistathan hyvät tavat. Poistan jälkikäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.  Arvostan eniten sellaista kritiikkiä, joka annetaan omalla nimellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *