Motivaatiota tarvitaan, miten sitä saa?
Kaikkeen aloittamiseen tarvitaan motivaatiota ja säännöllisen liikunnan aloittamiseen tietenkin myös. Moni miettii, mistä sitä motivaatiota oikein löytyisi. Onneksi tätäkin asiaa on tutkittu ja tiedetään useitakin keinoja, joiden avulla voi lisätä ja ylläpitää omaa liikuntamotivaatiotaan. Tässä vinkkejä, miten voit motivoida itseäsi liikkumaan säännöllisesti.
Etsi laji, josta pidät
Tämä on tärkeä asia, koska jotta liikuntaa jaksaisi harrastaa säännöllisesti, sen tulee tuntua hyvältä. Tosin aluksi vähemmän mukavastakin lajista voi tulla mieleinen kun siinä pääsee alkuun. Onko jokin laji, jota olet harrastanut lapsena tai nuorena mutta joka on vain jäänyt? Se voisi olla sinun juttusi aikuisenakin. Tai onko jokin laji, jota olet aina halunnut kokeilla? Miksi et kokeilisi sitä nyt? Paras laji sinulle on juuri se, jota olet valmis harrastamaan säännöllisesti.
Aloita oman kuntotasosi mukaisesti
Oman kuntotason huomiointi kannattaa. Jos liikunnan harrastamisesta on jo aikaa, aloittaminen vaatii joka tapauksessa ainakin vähän ponnistelua. Ensimmäiset kerrat voivat tuntua ikäviltä, vaikka olisivatkin oman kuntotason mukaisia. Mutta liian kova tai muuten liian vaativa taso vie helposti liikunnan ilon. Ja kukapa jaksaisi jatkaa liikuntaa, joka tuntuu ikävältä.
Pidä tavoitteesi realistisina
Tätä eivät liikuntasuositusten laatijat kerro: Ei tarvitse pystyä liikuntasuositusten mukaiseen määrään liikuntaa heti, jos liikkumisessa on ollut pitkä tauko. Aloita yhdestä liikuntakerrasta viikossa ja kasvata sitä pikku hiljaa. Älä ahnehdi. Tositeeveessä esitetyt rajut elämäntaparemontit eivät ole kestävä (eikä terveellinen) tapa aloittaa säännöllinen liikunta. Älä myöskään odota, että uusi tapa liikkua juurtuu sinuun muutamissa viikoissa. Tutkimusten mukaan parisen kuukautta on keskiarvo uuden tavan juurruttamisessa.
Ajattele niitä terveyshyötyjä, jotka liikunnasta saat
Tutkimuksissa on todettu, että terveyshyötyjen ajatteleminen motivoi liikkumaan. Liikunnalla on monia terveyshyötyjä. Pysähdy miettimään, minkä hyödyn ajatteleminen saisi sinut liikkeelle: kohonnut vireys, parantunut uni, kolotusten ja jumitusten helpottuminen… Tällä menetelmällä pystyy lisäämään helposti kerran viikkoon sellaista liikuntaa, joka ei kuulu omiin lempilajeihin. Itse olen saanut aloitettua kuntosalilla käynnin tällä menetelmällä. Aloittaminen ei innostanut minua ei sitten ollenkaan, vaan aloitin harjoittelun terveyteni takia. Lyhyellä tähtäimellä ajattelin saliharjoittelun vähentävän selän kipuja (se toimi) ja pitkällä tähtäimellä lisäävän lihasmassaa, joka on terveyden kannalta tärkeää. Nyt käyn salilla ihan mielelläni, koska siitä on hyötyä ja se tuntuu hyvältä.
Käytä aktiivisuusmittaria tai liikuntasovellusta
Tämä menetelmä ei sovi kaikille, mutta osaa se motivoi paljonkin. Kun mittaa suorituksiaan, siitä voi saada lisäpotkua harjoitteluun. Aktiivisuuttaan voi pyrkiä lisäämään viikoittain tavalla tai toisella. Lisää askelia, pidempi treeni, enemmän toistoja… Mikä sitten mieleesi juolahtaakin ja saa sinut motivoitua liikkumaan.
Luovu mustavalkoisesta ajattelusta
On helppo ajatella, että jos vaikka viikoittainen liikuntakerta jää jostain syystä välistä, on kaikki muu liikunta turhaa. Mutta eihän se ole. Jos myöhästyt ryhmäliikuntatunnilta, voit aina mennä kävelylle. Jos et ehdikään salille ennen sulkemisaikaa, ehkä voit tehdä jotain kotona. Kaikki liikunta lasketaan. Jokainen liikuttu minuutti on enemmän kuin minuutti, jolloin ei liikuta.
Tunne jo etukäteen, kuinka hyvä tunne liikunnasta tulee
Monet harrastavat liikuntaa yksinkertaisesti siitä syystä, että siitä tulee jälkeenpäin niin hyvä olo. Tätä voi käyttää hyväksi motivoidakseen itseään liikuntaan. Mieti jo etukäteen, kuinka hyvä olo sinulla tulee olemaan liikunnan jälkeen. Tämä auttaa myös liikunnan aikana jaksamaan hetkelliset epämiellyttävyyden tunteet. Tunne kehossasi liikunnan aikaansaama hyvä tunne. Fiilistele etukäteen sitä voittajafiilistä, jonka liikuntasuorituksen loppuun vieminen saa aikaan.
Käytä viiden minuutin sääntöä
Tämä keino on käytännönläheisempi ja sopii sellaisiin lajeihin, joita tehdään itsenäisesti. Ajattele, että sinun ei tarvitse liikkua kuin viisi minuuttia. Ei enempää, jos ei innosta. Tämän keinon salaisuus on siinä, että monesti viidessä minuutissa pääsee sen verran vauhtiin, että haluaakin jatkaa kauemmin. Kokeile, yllätyt positiivisesti!