Syy ei olekaan tahdonvoimasi vähyydessä
Koetko, että elämäntapamuutoksen tekeminen tuntuu ylivoimaiselta taistelulta? Ehkä olet kokeillut lukuisia dieettejä, ruokavalioita ja muita valmennuksia, mutta aina päädyt takaisin lähtöruutuun. Et ole yksin. Monet meistä kamppailevat löytääkseen sen avaimen, joka avaisi oven pysyvään elämäntapamuutokseen. Mutta entä jos kertoisin sinulle, että salaisuus ei olekaan tahdonvoimassa, vaan jossain aivan muualla?
Tässä artikkelissa sukellamme syvälle siihen, miksi vakaa elämäntapamuutos rakentuu rutiinien varaan, eikä pelkästään tahdonvoiman varaan. Rutiinit ovat hiljaisia voimia, jotka ohjaavat meitä päivittäin, usein tiedostamattamme. Ne ovat avainasemassa, kun haluamme muuttaa elämäämme pysyvästi ja positiivisesti. Aion avata sinulle aivojen toimintaa ja sen yhteyttä tahdonvoimaan ja rutiineihin. Tämä tieto ei ainoastaan valaise, miksi uusien rutiinien luominen on niin tärkeää, vaan myös miksi tahdonvoima ei ole se ominaisuus, joka kannattelee meitä läpi elämäntapamuutoksen. Valmistaudu matkalle, joka muuttaa käsityksesi siitä, miten pysyvä muutos on mahdollista. Tervetuloa mukaan löytöretkelle, joka voi muuttaa elämäsi.
Vakaa elämäntapamuutos rakentuu rutiinien varaan
Moni elämäntapamuutoksessa epäonnistunut todellakin pitää epäonnistumisensa syynä oman tahdonvoiman puutetta. Mutta tästä ei ole kyse, vaan siitä, että uudet tavat eivät ole muuttuneet automaattisiksi rutiineiksi ja osaksi arkipäivää. Rutiini tarkoittaa samanlaisena toistuvaa tapaa, jota toistamme sen enempää asiaa pohtimatta. Seuraavaksi kerron hieman aivojen toiminnasta, mitä tulee tahdonvoimaan ja rutiineihin. Aivojen toiminnan ymmärtäminen selventää sinulle, miksi uusien rutiinien luominen on keskeistä elämäntapamuutoksessa, ja miksi tahdonvoima ei ole avain pysyvään muutokseen.
Tahdonvoima toimii kun paristo
Tahdonvoima sijaitsee tietoisesta toiminnanohjauksesta vastaavassa aivojen osassa. Tahdonvoima on kuin paristo ja kolme asiaa auttavat paristoa latautumaan: ruoka, uni ja lepääminen. Ajattele mielessäsi seuraavaa tilannetta: olet lomaillut heinäkuun ajan ja ”tahdonvoimaparistosi” on täynnä energiaa. Elokuussa töihin palatessa aloitat rajun elämäntapamuutoksen ja laitat koko syömisesi uusiksi. Uusi syömistapa vaatii tahdonvoimaa, ja paristoon ladattua energiaa alkaa kulua. Kehosi ja aivosi saavat liian vähän ruokaa etkä jaksa kuten aikaisemmin. Jatkat kuitenkin elämäntapamuutosta, vaikka et tahtoisi oikein jaksaa. Tahdonvoimaa kuluu ja pariston lataus vähenee. Töiden päälle sinulla on ruokiin liittyvää ekstrahommaa: erikoisten ruoka-aineiden ostamista, syödyn ruuan kirjaamista ylös ja kaloreiden kyttäämistä. Tahdonvoima ehtyy ehtymistään. Ja varmaan arvaatkin jo, miten tämä kaikki päättyy? Elämäntapamuutos epäonnistuu samalla kun tahdonvoimakin ehtyy, vaikka yrittäisit kuinka. Kysyt itseltäsi, miksi et pystynyt jatkamaan kuuria ja ajattelet ettei sinulla ole riittävästi tahdonvoimaa. Tämä on siitä huolimatta normaalia aivojen toimintaa, ei vain sinussa oleva vika, vaikka se siltä tuntuukin.
Syöminen on automaattista toimintaa
Suurin osa arkisesta toiminnastasi on automaattista eli se tapahtuu ilman tietoista harkintaa. Syöminen on pääasiassa automaattista. Automaattiset toiminnot, rutiinit, ovat ihmiselle tärkeitä ja jopa puolet toiminnastamme ovat automaattisia rutiineja. Ne helpottavat arkea, tuovat elämään rytmiä ja vapauttavat voimavaroja muihin asioihin. Uuden rutiinin muodostamisessa on kyse siitä, että uudesta, terveellisemmästä tavasta tehdään automaattinen, jolloin sitä ei tarvitse sen kummemmin miettiä.
Rutiinien suorittamiseen ei tarvita tahdonvoimaa
Rutiinit asuvat automaattisista toiminnoista vastaavassa aivojen osassa. Siis aivan eri paikassa kuin tahdonvoima. Aivojen automaattiohjaus toimii omalla painollaan, ilman tahdonvoimaa tai ponnistelua. Rutiinien tallettaminen tähän aivojen osaan tapahtuu toistojen avulla. Pysyvässä elämäntapamuutoksessa on tärkeää tekojen toistaminen päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Näin se muuttuu rutiiniksi eli automaattiseksi toiminnaksi, jota on vaivaton ylläpitää. Rutiini on ja pysyy silloinkin, kun väsyttää tai kun motivaatio elämäntapamuutokseen on matala.
Pienillä muutoksilla on suuri vaikutus, kun niitä toistetaan
Uudet rutiinit juurtuvat arkeen toistojen avulla. Uuden rutiinin tulee olla niin helppo, että kykenet toistamaan sen joka päivä vaivatta ilman pinnistelyä. Rutiinia ei synny ilman toistoa. Tutkimusten mukaan uuden rutiinin juurruttaminen kestää keskimäärin 66 päivää (vaihteluväli 18-254 päivää). Muutama onnistunut päivä eikä viikkokaan riitä uuden päivittäisen rutiinin vakiinnuttamiseen ja tavan automatisoitumiseen. SInun kannattaa lähteä liikkeelle ajatuksesta, että rutiinin muodostuminen kestää useita kuukausia ennen kuin se toimii aivojen automaattiohjauksen avulla. Tämä on yksi syy siihen, miksi vain muutamien viikkojen pituiset elämäntapamuutosvalmennukset epäonnistuvat. Ne eivät edes teoriassa voi toimia.
Aivot pitävät kiinni rutiineista tiukasti
Uuden rutiinin rakentaminen rauhallisesti kannattaa, koska kun tapa muuttuu automaattiseksi, aivot pitävät tavasta kiinni tiukasti. Silloin tapaa ei tarvitse enää toistaa tietoisesti eikä tahdonvoiman avulla, vaan se sujuu aivojen automaattiohjauksen turvin helposti ja vaivattomasti. Et myöskään tarvitse juurikaan motivaatiota rutiinin suorittamiseksi.
Psyykkinen ravintovalmennus hyödyntää tutkimustietoa
Psyykkinen ravintovalmennus on ainutlaatuinen lähestymistapa, joka yhdistää ravitsemuksen sekä aivojen ja mielen toiminnan. Se ei ole pelkkä ruokavalio, vaan se on prosessi, jossa opit käyttämään aivojasi ja mielesi voimaa onnistuaksesi elämäntapamuutoksessa. Tavoitteena on löytää tasapaino syömisen suhteen, mikä tukee sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointiasi.
Aloita elämäntapamuutosmatkasi tänään
Jos olet valmis aloittamaan matkasi kohti pysyvää elämäntapamuutosta, olen täällä auttaakseni sinua. Tarjoan sinun arkeesi sopivaa psyykkistä ravintovalmennusta, joka on suunniteltu auttamaan sinua löytämään oman polkusi pysyvään elämäntapamuutokseen. Valmennuksessa keskitymme juuri sinun tavoitteisiisi. Yhdessä voimme luoda suunnitelman, joka auttaa sinua saavuttamaan sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin syömällä terveellisesti. Lisää tietoa Hyvinvointisyöminen-valmennuksesta löydät täältä. Aloita matkasi kohti terveellisempää ja onnellisempaa elämää jo tänään. Sinä ansaitset sen!