Tiesitkö, että 95% laihdutuskuureista epäonnistuu?
Suurin osa laihdutuskuureista epäonnistuu. Niin suuri osa, että oikeastaan ihmetyttää, miksi niitä edelleen myydään. Totta kai joku laihdutuskuurinkin avulla onnistuu laihtumaan pysyvästi, mutta suurimmalla osalla pysyvät tulokset jäävät vain haaveeksi. Tästä usein seuraa turhia itsesyytöksiä ja tunne, että on itse jotenkin viallinen, kun ei pysty laihtumaan pysyvästi. Laihdutuskuurit ovat paitsi toimimattomia, pahimmassa tapauksessa fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle vaarallisia. Nykytiedon mukaan laihdutuskuurit kannattaakin unohtaa. Pysyvästi ja kokonaan.
Laihdutuskuureilla on tyypillisiä tunnusmerkkejä
Tässä blogikirjoituksessa kerron laihdutuskuurien tyypillisimpiä tunnusmerkkejä. Jos mainoksen perusteella arvelet, että kyseessä on laihdutuskuuri, se kannattaa jättää väliin. Laihdutuskuureja markkinoidaan ahkerasti ja epätoivoisena on helppoa uskoa suuria lupauksia. Josko tällä kertaa onnistuisin…? On toki mahdollista, että kuulut siihen viiteen prosenttiin, joka onnistuu pysyvästi. Todennäköisempää kuitenkin on, että kuulut niihin, jotka eivät saa pysyviä tuloksia.
Älä anna nimen hämätä
Laihdutuskuureja myydään monilla nimillä. Osa myyjistä kutsuu myymäänsä laihdutuskuuria elämäntapamuutokseksi, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Kannattaa lukea tarkkaan, mitä valmennus sisältää, sillä sisältö erottaa laihdutuskuurin elintapamuutoksesta. Tarvittaessa kysy lisätietoja valmennuksesta ennen kuin ostat. Elintapamuutos on vähintään kuukausia, usein vuosia kestävä prosessi, jota ei voi omaksua muutaman viikon pituisessa valmennuksessa.
#1 Mainoksessa luvataan nopeaa ja suurta painon putoamista
Tällaiseen tarjoukseen on vaikeaa olla tarttumatta. Oikeassa elämässä pysyvä painonhallinta tapahtuu paljon maltillisemmin ja sanoisin että hyvin arkisesti pitkän ajan kuluessa. Liian hyvältä kuulostavat lupaukset ovat juuri sitä – liian hyvää ollakseen totta. Mainoksissa luvataan huomattavan hyviä laihdutustuloksia. Runsas painon putoaminen nopeasti vaatii aina rankkaa syömisen määrän rajoittamista. Suomeksi sanottuna kehon nälkiinnyttämistä. Ja se on terveydelle vahingollista. Pysyvässä painonhallinnassa syödään kehon kylläisyys- ja nälkäviestien mukaan. Näin toimien paino laskee pikkuhiljaa. Terveellisesti ja turvallisesti. Elintapamuutoksella painon putoaminen on yksilöllistä riippuen alkutilanteesta ja siitä, missä tahdissa ja minkälaisia muutoksia syömiseen tehdään. Siksi minkäänlaisia lupauksia (varsinkaan nopeasta) painon putoamisesta ei voi antaa.
#2 Jotkut ruoka-aineet ovat kokonaan kiellettyjä
Yksikään ruoka-aine ei ole pelkästään paha ja sen vuoksi olisi kokonaan karsittava pois ruokavaliosta. Ei, vaikka tavoitteena on pysyvä painonhallinta. Ravitsemussuositukset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen, ja niissä ei kielletä mitään ruoka-ainetta. Osaa ruoka-aineista pyritään käyttämään kohtuullisesti (kuten sokeria), mutta kiellettyjä ne eivät ole. Jos jotain ruoka-ainetta ei saa syödä ollenkaan, kyseessä on rajoittava laihdutuskuuri. Ruokavaliota tulee rajoittaa vain terveydellisistä syistä. Ruokien rajoittaminen ilman perusteita voi tehdä ruokavaliosta yksipuolisen ja pahimmassa tapauksessa voi johtaa ravintoainepuutoksiin. Puhumattakaan syömishäiriöstä.
#3 Tarkat ruokalistat, joiden mukaan syödään
Tarkan ruokalistan mukaan syöminen on rajoittava laihdutuskuuri. Joskus von vielä annettu tarkat kellonajat, jolloin ruokalistan mukaiset ruoat tulee syödä. Ruokalistan mukaan syöminen voi vaikuttaa helpolta, mutta toisen antaman ruokalistan mukaan syöminen koko loppuelämän ajan ei ole mahdollista kenellekään. Normaali syöminen on joustavaa ja se vaihtelee päivästä toiseen. Syömisen täytyy myös mukautua omaan arkielämään sen sijaan että yrittää muuttaa arkielämänsä sopimaan laihdutuskuuriin. Mitä vaikeampaa laihdutuskuuria on noudattaa pitkään, sitä helpommin se jää kesken. Ja miten toimit kylässä ja juhlapäivinä? Pysyvässä painonhallinnassa opetellaan muuttamaan oma arkisyöminen sellaiseksi, että syöminen tukee sekä terveyttä että pysyvää painonhallintaa. Pysyvässä painonhallinnassa on myös tilaa juhlapäivien herkuille kohtuudella.
#4 Menetelmän kerrotaan olevan tieteen läpimurto, jonka vain harvat ja valitut ymmärtävät
Tämä tieteen läpimurto myös kumoaa kaiken, mitä olet ravitsemuksesta aikaisemmin kuullut. Useimmiten tämä ”tieteellinen keino” laihtumiseen on tieteelliseltä perustaltaan heppoinen eivätkä ravitsemuksen ammattilaiset keinoa suosittele. Tosielämässä tutkimustieto siirtyy hitaasti käytännön elämään. Ravitsemussuositukset muuttuvat hitaasti tutkimustiedon karttuessa. Tylsää, mutta turvallista terveytesi kannalta.
#5 Tarjotaan superhelppoa ratkaisua painon pudottamiseksi
Pysyvässä painonhallinnassa ei ole ihmekeinoja eikä pikaratkaisuja. Jos näitä tarjotaan, ole tarkkana. Pysyvä painonhallinta ei todellakaan tapahdu hetkessä. Oma matkani pysyvään painonhallintaan kesti useamman vuoden. Miksi? Koska minulla on muutakin elämää kuin syömisten tarkka kontrollointi ja kilojen kyttääminen. Kun tekee terveellisiä ruokavalintoja päivästä ja viikosta toiseen, paino laskee tasaisesti. Nykyinen suositus terveelliseksi painonpudotusvauhdiksi on 200-500 grammaa viikossa. Jos ylipainoa on paljon, kuluu luonnollisesti enemmän aikaa. Pikaratkaisu tuo hyvää oloa vähäksi aikaa, mutta harvoin pysyvää tyytyväisyyttä ja pysyvästi kadonneita kiloja.
#6 Valmennuksessa keskitytään vain vähentämään syömistä
Elämäntapojen muutos ja pysyvä painonhallinta on paljon muutakin kuin syömisen vähentämistä. Itse asiassa elintapojen muutoksessa kannattaa keskittyä opettelemaan terveyttä ja hyvinvointia tukevaa ajattelua jopa enemmän kuin syömistä. Syömisen lisäksi painonhallintaan vaikuttavat muun muassa oma jaksaminen sekä omat ajatukset ja tunteet. Myös näitä tulee työstää elämäntapamuutoksen aikana, jotta pysyvä muutos elämäntavoissa toteutuu. Jos valmennus keskittyy vain syömisen vähentämiseen, se on laihdutuskuuri. Jos mahdollisimman suuri laihtuminen on kaiken tekemisen keskiössä, voidaan ajautua ongelmiin ruokasuhteen kanssa. Moni onkin saanut laihdutuskuurien seurauksena syömisensä häiriintyneeksi ja osa jopa syömishäiriön. Kumpikaan näistä ei ole leikin asia. Elintapamuutoksessa keskitytään sen sijaan terveellisten valintojen tekemiseen. Niiden seurauksena terveys ja jaksaminen paranevat, huolimatta siitä, kuinka paljon paino putoaa.
Pidä tämä lista mukana, kun valitset itsellesi sopivaa elämäntapamuutoksen valmennusta
Tämä lista kannattaa pitää visusti mukana, kun valitset itsellesi valmennusta elämäntapamuutokseen. Vähimmillään heität rahasi hukkaan, jos valitset väärin ja päädyt vain uudelle laihdutuskuurille. Pahimmillaan vaarannat myös psyykkisen ja fyysisen terveytesi.